Publicat de: online-psihologie | 20 februarie 2014

Ce se intampla dupa o despartire?

CE SE INTAPLA DUPA O DESPARTIRE?i_love_you

Dupa ce ai incheiat o relatie, de lunga durata, o casnicie sau o relatie de cateva luni in care ai investit, sentimente, emotii, timp, despartirea de persoana iubita poate deveni foarte grea.

Separarea de persoana iubita poate duce la: diminuarea interesului sau a placerii pentru activitati care inainte iti faceau placere, pierderea increderii in sine, lipsa chefului de viata, pierdere sau castig in greutate, tristete, oboseala, insomnii, hipersomnie, sentimente de inutilitate, diminuarea sentimentului de a gandi sau de a te concentra, indecizie, confuzie, tristete, anxietate, sau chiar frica zilei de maine.

Despartirea, poate fi una dintre cauzele majore pentru care oamenii raman blocati si confunzi in trecut si care poate duce la o afectiune grava a zilelor noastre, depresia. De multe ori aceasta afectiune ramane netratata si nediagnosticata.

Implicarea emotionala intr-o noua relatie dupa o despartire necesita timp, uneori mai mult, alteori mai putin, in functie de fiecare caz in parte.

Recomand ca dupa orice despartire, indiferent daca a fost dorita sau nu, sa existe o perioada de”doliu ”in care “sa-ti para rau de tine”.

In perioada de”doliu”, este normal sa plangi, sa tipi, sa fii furioasa, manioasa si sa-ti para rau de tine. Doar ca trebuie sa fie pe o perioada limitata de timp, iar fiecare stie de cat timp are nevoie pentru a se reface.Trebuie sa stie ca aceasta perioda este normala, fireasca, atat timp cat este doar o pe o perioada te timp..

“Doliul” este esential pentru a putea incheia un ciclu de relatie, fosta relatie. In cazul in care ajungi rapid intr-o noua relatie, casatorie, este foarte posibil sa se finalizeze la fel de repede cum a inceput, pentru ca nu ai avut timp sa evaluezi fosta relatie si sa-ti raspunzi la anumite intrebari fundamentale pentru dezvolatrea ta.

Indrumarea mea pentru toti cei care trec printr-o despartire, inainte de a incepe o noua relatie, sa faca un bilant al relatiei anterioare. Sa incerce sa se detaseze, sa priveasca ceea ce se intampla cu ea/el cu alti ochi, prin ochii mamei, a celei mai bune prietene sa evalueze intreaga relatie.

Nicio relatie nu se incheie doar din cauza unui singur partener. Motiv pentru care este util sa raspundem la urmatoarele intrebari:

Care au fost cele mai rele, dar si cele mai bune momente ale relatiei?

Ce ai admirat, apreciat la fostul partener? Ce nu ti-a placut la fostul partener?

Care crezi ca sunt cele mai importante greseli pe care le-ai facut in fosta relatie, cu ce ai gresit? Cu ce a gresit partenerul tau?

Care sunt lucrurile pe care nu ai avut niciodata sansa, curajul sa i le spui?

Pentru ce ai vrea sa-i multumesti? Ce ai sa faci altfel in relatiile viitoare?

Daca in decurs de 15 zile, apar 5 din urmatoarele simtome, constant, poate fi vorba de o tulburare depresiva.

(1) dispozitie depresiva (echivalentul sentimentului de tristete accentuata, goliciune interioara) in cea mai mare parte a zilei

(2) anhedonie (diminuare marcata a interesului sau placerii pentru toate sau aproape toate activitatile), cea mai mare parte a zilei

(3) pierdere semnificativa in greutate sau castig ponderal in greutate.

(4) insomnie sau hipersomnie (episoade prelungite de somn), dificultate de trezire.

(5) agitatie sau lentoare psihomotorie.

(6) oboseala, epuizare sau lipsa de energie
(7) sentimente de inutilitate sau de culpa, vina

(8) diminuare a capacitatii de a gandi, sau de a se concentra ori indecizie

(9) ganduri recurente de moarte (nu doar teama de moarte), ideatie suicidara

Recomand persoanelor care trec prin momente dificile, sa apeleze la psihoterapie individuala sau la psihoterapie de grup, aceste metode ofera suport, o oglinda, care permite constientizarea blocajelor personale si depasirea lor. Cu ajutorul psihoterapeutul se vor identifica reresursele personale, exersand diverse tehnici de automotivare, autocontrol si dezvoltare a increderii in sine. Se va constientiza legatura dintre ganduri, sentimente si comportamente.


Lasă un comentariu

Categorii